Косатките отнеха короната на големите бели акули като върховен морски хищник, съобщи Сайънс алърт. Морски еколози установиха, че големите бели акули веднага напускат предпочитаното си ловно поле и не се връщат там цяла година, ако в него се появят косатки, дори и за кратко.

Специалистите от аквариума на залива Монтерей събраха данни за движението на 165 големи бели акули с GPS чипове, поставени им от 2006 г. до 2013 г. Те ги сравниха с данните, събирани 27 години за популациите косатки, акули и тюлени от консервационен център на югоизточния о-в Ферълон край Сан Франциско. Екипът е документирал и четири срещи между голяма бяла акула и косатка.

Анализът разкрива, че големите бели акули за минути напускат района, ако се появи косатка, дори и да е само за час, и не се връщат до следващия сезон. Избягалите акули никак не са били малки - някои са били дълги 5,5 м. Този размер обаче не може да смути косатките. Акулите не винаги бягат далече. Понякога само се преместват на безопасно разстояние. Има случаи обаче да достигнат до средата на Тихия океан, в района наречен "кафенето на белите акули".

Известни са случаи косатка да убие голяма бяла акула. Когато такива трупове достигнат до брега, обикновено липсва черният дроб, който е богат на мазнини и витамини. Дали големите бели акули инстинктивно избягват хищниците, които лесно могат да ги изкормят, или в миналото косатките са ги изместили в борбата за предпочитаната им храна - морските слонове, не е известно.

"Това според мен е доказателство, че хранителните вериги не винаги са линейни - каза Салвадор Йоргенсен от екипа. - Така наречените странични взаимодействия между върховни хищници са известни на сушата. В океана обаче е по-трудно да бъдат документирани".