Докато климатолозите се безпокоят от топящия се морски лед в Антарктика, пингвините са много щастливи, защото предпочитат леда в Южния океан да е по-малко, предаде ЮПИ. 

Учени от японския Национален институт за полярни изследвания установиха, че колкото по-малко е ледът, толкова по-успешно се развъждат пингвините, защото по-лесно намират храна. Така се връщат в гнездото си по-бързо и хранят по-често и по-добре малките.

За изследването си учените са наблюдавали колонии от пингвини на Адели, като са сложили по три инструмента на няколко десетки птици. Комбинацията от джипиес тракери, акселерометри и видеокамери им е дала възможност да проследят как движението и поведението им се променя с годините и с намаляването на леда.

Езикът на пингвините следва същите правила като човешката реч

В сезоните с повече лед пингвините се движели бавно и търсели пукнатини в леда, за да се гмуркат многократно в тях. Когато се гмуркат само в пукнатини, съперничеството помежду им е по-голямо, разказа ръководителят на екипа Юки Уатанабе. Освен това птиците се движат много по-ефикасно във водата - четири пъти по-бързо, отколкото когато ходят.

Когато ледът бил по-малко, пингвините се движели по-лесно, гмуркали се, щом пожелаят.

При по-малко лед във водата също влиза повече светлина и се увеличава крилът, който е основната храна на пингвините на Адели, допълва БТА.